Haber

Gazze’deki trajedi Avrupa Parlamentosu’nda dile getirildi

İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze’de yaşanan dram, Filistinliler ve Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekilleri tarafından dile getirildi.

Belçika’da yaşayan Gazzeliler, AP’nin İrlandalı milletvekilleri Mick Wallace ve Clare Daly’nin de eşlik ettiği parlamentoda düzenlenen basın toplantısında Gazze’de yaşanan trajediyi, ailelerinin yaşadıklarını, ölümleri, İsrail bombardımanını anlattı.

Brüksel’deki Filistin Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Adel Atieh, bir ayı aşkın süredir devam eden İsrail baskınlarında Gazze’de 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 100’den fazla kişiden haber gelmediğini söyledi. Enkaz altında 3 bin Filistinlinin olduğu sanılıyor.

“Şu ana kadar Gazze’de 150 aile tamamen yok edildi ve kayıtlarımızdan silindi.” Atieh, ailelerinin çoğunu kaybeden Gazzelilerin Avrupa Parlamentosu’nda seslerini duyurmak ve ateşkes çağrısı yapmak istediklerini söyledi.

11 yaşındaki Fatma: “Bu kadar yeter, çocuklar ölmesin”

Gazze doğumlu 11 yaşındaki Fatma Abu Malik, 5 yıl önce İsrail saldırısında yaralanan kardeşinin tedavisi için Belçika’ya geldiklerini söyledi.

İsrail’in saldırılarında ailesinden 52 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Malik, “Gazzeliler ne zaman güvenli bir yere kavuşacak? Bu adil değil, aynı zamanda insanlık dışı. Gazze’ye yönelik saldırıları durdurmalısınız. Yeter artık yapmayın.” masum çocuklar ölsün.” söz konusu.

“Annem ‘Keşke ölseydim’ dedi”

Gazzeli Hatice Darabbey ise 8 ay önce Belçika’ya geldiğini, ailesinin Gazze’de kaldığını, İsrail’in baskınlarında çok sayıda ailesini ve arkadaşlarını kaybettiğini gözyaşları içinde anlattı.

Elektrik ve internet kesintisi nedeniyle Gazze’de hayatta kalanlarla iletişim kurmakta zorlandıklarını belirten Darabbey, “Konuşabildiğimizde ‘Ateşkes var mı?’ diye sordular. “Etraflarında olup bitenler hakkında hiçbir şey bilmedikleri için bana soruyorlar.” dedi.

İsrail’in dün Cebaliye kampına saldırı düzenlediğini belirten Darabbey, “İsrail güçleri ailemin evinin yakınındaki Cebaliye kampında katliam yaptı. Dünden beri onlardan haber alamadım. Bugün de haber alamadan buraya geldim. (Gazze’de) Yiyecek yok, su yok.” .Annem kardeşlerimi aç görmeye dayanamadığını söyleyerek ‘Keşke ölseydim’ dedi. “Dedi. Çünkü onlar için hiçbir şey yapamaz.” Sanki konuşuyordu.

“Herkese yalvarıyoruz”

Filistinli Muhammed Halalu da İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanında aralarında annesi, 6 kardeşi ve 12 çocuğunun da bulunduğu toplam 30 yakınının hayatını kaybettiğini söyledi.

Halalu, cenazelerden sadece 6 tanesinin komşuları tarafından enkaz altından çıkarıldığını, diğerlerinin ise halen enkaz altında olduğunu, İsrail uçak ve tanklarının saldırıları nedeniyle enkaza ulaşılamadığını belirtti.

Halalu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sadece savaş değil, soykırımdır. Failler belli. Ne yazık ki bazıları da bu suçları destekliyor. Bugün burada acı içinde arkadaşlarım ve ben, harekete geçme fırsatı olan herkese, liderlere, hükümetlere, kuruluşlara yalvarıyoruz. Acilen müdahale edin, akan kanı durdurmak için, Gazze’de daha fazla kan dökülmesini önlemek için.” “Filistinlilerin ölümünü önlemek için ateşkes çağrısında bulunuyoruz. İnsanlık acıları görmezden gelmemelidir.”

AP milletvekillerinden AB’ye tepki

Filistinlileri parlamentoda ağırlayan milletvekilleri Mick Wallace ve Clare Daly, İsrail’in saldırıları karşısında sessiz kalmakla suçladıkları AB yönetimi ve Avrupa ülkelerine tepki gösterdi.

Filistinlilerin söylediklerini duyunca gözyaşlarını tutamayan Daly, “Bir hafta önce bu binada Ursula von der Leyen İsrail’e ‘Sivil ölümlerini önleyin, mümkün olduğunca hedef odaklı olun’ dedi. “Hedef bu insanlar. Buradaki sıradan insanlar ve aileleri İsrail soykırımının hedefidir. Bu binadakilerin, ABD hükümetinin ve Avrupa hükümetlerinin suç ortaklığı olmasaydı bu soykırım gerçekleştirilemezdi.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Wallace, “Geçen hafta burada Ursula von der Leyen’i dinlemek çok zordu. ‘Tüm hayatlar önemlidir.’ “dedi. Hamas’ın yaptığının tolere edilemeyeceğini söyledi. Ancak İsrail’in yaptığının kabul edilemeyeceğini hiçbir zaman söylemedi. Mesaj açık. Filistinlilerin hayatları onlar için aynı öneme sahip değil. Medeniyetimize ne oldu?” dedi.

Avrupa ülkelerindeki halkların Filistinlilerin yanında olduğunu vurgulayan Wallace, “İnsanlar mazlumların yanındadır. Avrupa’daki tüm AB üyesi ülkelerdeki halka çağrımız şu: hükümetlerinize baskı yapın.” Ateşkesin sağlanması için üye devletlerin farklı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Bu soykırımın durdurulması için halkın ve medyanın ülkelerinin hükümetlerine baskı yapması gerekiyor.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu